Ce putem produce la ferma

Originară din America de sud , „domesticită” în Mexic și introdusă pentru prima dată in Italia si Spania, tomatele sunt unele dintre cele mai indrăgite legume din lume. La jumătatea secolului XVI este preluată și de restul tărilor europene. In lume există aproape 10.000 de tipuri de rosii, în diferite culori, forme si mărimi. Există tomate cât o cireasă sau rosii mari (peste 1kg bucata), roșii lunguiețe sau rotunde, portocalii, roz, roșu aprins sau închis. Roșia, cum ii spunem noi, este cea mai consumată legumă din lume, dupa cartof. Poate fi consumată atât in stare proaspată, cât si procesată. Acestea conțin zaharuri (fructoză, glucoză), acid citric, minerale, vitaminele C, B, K, E, betacaroten= provitamina A (tomatele galbene/portocalii) și licopen (tomatele roșii).

Tomatele se pastrează la temperatura camerei. Daca sunt ținute in frigider, iși pierd atit proprietațile nutritive, cât și din aroma!

Originară din America de sud , „domesticită” în Mexic și introdusă pentru prima dată in Italia si Spania, tomatele sunt unele dintre cele mai indrăgite legume din lume. La jumătatea secolului XVI este preluată și de restul tărilor europene. In lume există aproape 10.000 de tipuri de rosii, în diferite culori, forme si mărimi. Există tomate cât o cireasă sau rosii mari (peste 1kg bucata), roșii lunguiețe sau rotunde, portocalii, roz, roșu aprins sau închis. Roșia, cum ii spunem noi, este cea mai consumată legumă din lume, dupa cartof. Poate fi consumată atât in stare proaspată, cât si procesată. Acestea conțin zaharuri (fructoză, glucoză), acid citric, minerale, vitaminele C, B, K, E, betacaroten= provitamina A (tomatele galbene/portocalii) și licopen (tomatele roșii).

Rosiile se pastreaza la temperatura camerei. Daca sunt tinute in friigder, isi pierd atit proprietatile nutritive, cit si din aroma!

Castravetele este originar din sudul Asiei, unde a fost folosit în alimentație în urmă cu peste 10.000 de ani. În Imperiul Roman, împăratul Tiberius îi aprecia atât de tare încât punea sclavii să întoarcă castraveţii periodic pentru ca acestia sa se bucure cât mai mult de lumina soarelui. Castravetele conţine mai mult de 95% apă. O jumătate de cană cu felii de castravete are doar 8 calorii şi asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina K, importantă pentru sănătatea oaselor. Substanţele nutritive pe care le conţine sunt depozitate cu precădere în coaja lui, acolo unde găsim și cea mai mare parte a vitaminei C, A și a vitaminelor B1, B2, B3, B5, B6.

Deci nu curațati castraveții de coaja, mai ales dacă sunt bio!!!

Dovlecelul este un membru al familei pepenelui, dovleacului și a castravetelui, care are în compoziţie o cantitate mare de apă, dar și substanțe nutritive care sunt concentrate în mod deosebit în coaja acestuia. Deci atenție, gatiți-i cu tot cu coaja! Dovleceii sunt lipsiţi de grăsimi şi bogaţi în mangan, vitamina A, acid folic. Dacă il comparam cu banana la capitolul conţinut de potasiu, dovlecelul ar ieşi castigator. Acesta se numără printre primele trei alimente cu conținut mare de luteină și zeaxantină, pe lângă alfa și beta-caroten. Sursa: http://fillyourplate.org/blog/fun-facts-about-zucchini/

Un zuchinni are doar 25 de calorii!!!

Aceasta conține mult potasiu, minerale precum: magneziu, fier, cupru, mangan, iod și zinc. În sfecla roșie se găsește o combinație unică de sodiu și calciu (10:1), combinație care are rolul de a dizolvă calciul în exces. Vitamine sunt și ele prezente într-o gamă variată și bogată având efecte în îmbunătățirea metabolismului, combaterea anemiei și detoxifierea ficatului prin dizolvarea grăsimilor. Efectul de energizare și remineralizare a organismului este dat de vitaminele A, B, C și E. Dacă păstrați codițele sfeclei, aceasta își va menține mai mult timp gustul și culoarea, putând fi păstrată în lada de legume a frigiderului până la două săptămâni. Sursa: https://diversificare.ro/alimente/2011/03/sfecla-rosie-un-aliment-medicament-pentru-mame-si-copii/

Cu cât sfecla este mai mică, cu atât este mai dulce!

Salata este una dintre legumele preferate pentru frunzele sale verzi. Acestea sunt crocante, verzi / roșu-creț si sunt una dintre sursele incredibile de nutrienți esențiali care ne imbunatatesc sănătatea.

Frunzele de salată au foarte puține calorii. 100 g de frunze verzi proaspete oferă doar 15 calorii!

Fructul crud nu are un gust prea plăcut, dar atunci când este gătit, devine fraged, obține o aromă complexă și o textură interesantă. Sărarea, iar apoi stoarcerea sa ajută la eliminarea aproape totală a gustului amar. Vinetele conţin fier, calciu, fibre, fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia. Aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi. Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii. O singură vânătă conţine 35 de calorii.

Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care te ajută să te saturi repede fără să mănânci mult.

Ne găsiți și online

Pentru o mai bună experiență vă așteptăm pe paginile noastre